VisserTrainingen

Vrij te laten bedrag (4 studiepunten NBPB en 4 PE-punten Horus)

Het vrij te laten bedrag (VTLB) wordt in het minnelijk en wettelijk traject toegepast om te bepalen welk bedrag beschikbaar is voor de schuldenaar tijdens een schuldhulpverleningstraject zoals een schuldsanering of Wsnp. Het VTLB. is gebaseerd op de Vereenvoudigde beslagvrije voet.

De regelgeving rondom het VTLB wordt halfjaarlijks vastgesteld door Recofa (het landelijk overlegorgaan van rechters commissarissen in faillissementen).

Vanaf 1 januari 2021 zijn de wijzigingen groter dan normaal, omdat de Vereenvoudigde beslagvrije voet is ingegaan waardoor de basis van het VTLB ook geheel anders is. Met ingang van mei 2021 is de berekening van het VTLB opnieuw herzien.


Tijdens de training van een dagdeel wordt stapsgewijs toegelicht hoe het VTLB is opgebouwd en worden veel voorkomende correcties binnen het VTLB toegelicht.


De training bestaat uit een deel theorie en een deel waarin wordt geoefend aan de hand van casussen en met de VTLB-calculator. U kunt zelf ook praktijksituaties inbrengen.

De training is geschikt voor iedereen die te maken heeft met cliƫnten in een (dreigende) problematische schuldsituatie, ook oor beginnende schuldhulpverleners of bewindvoerders.

Voor de VTLB.-training kunt u zich individueel aanmelden. De training wordt daarnaast in-company aangeboden.


Er is zowel een training voor beginners als voor Gevorderden. Beide trainingen zijn een dagdeel.Individueel aanmelden voor training

Aanmelden voor In-company training